تاریخ درج مقاله : امروز , 04 خرداد 1393
نویسندگان:
امیر علی منصوری
کارشناسی ارشد مدیریت و مدرس دانشگاه پیام نور شهرستان بیجار
TMBA چکیده:
توسعه گردشگري به ويژه در كشورهاي كمتر توسعه يافته عالم موثري براي مقابله با فقر است و موجب افزايش درآمد قشرهاي مختلف جامعه و توزيع عادلانه ثروت كاهش نرخ بيكاري و رونق اقتصادي و در نتيجه بهبود سطح رفاه و كيفيت زندگي مردم ميشود. بسياري از صاحبنظران گردشگري را يك فرصت منحصر به فرد اقتصادي ميدانند در سالهاي اخير گردشگري به منبع عظيم درآمد در تجارت جهاني و عنصر مهمي در بهبود تنظيم موازنه بازرگاني و راز پرداختهاي بسياري از كشورها تبديل شده است گردشگري بعنوان صنعت بدون دود، توانمنديها و پتانسيلهاي بيشماري دارد رشد قابل توجه و چشمگيري گردشگري در پنجاه سال اخير بيانگر اهميت فراوان اقتصادي و اجتماعي اين پديده است. نظر به اهميت روزافزون تامين پس انداز طريق صادرات غير نفتي جهت توسعه كشور و اهميت گردشگري به عنوان يكي از عوامل توليد ارز براي دستيابيبه اين امر مهم بايد پژوهش و تحقيقات گستردهاي صورت گيرد تا در توسعه اين صنعت در مناطق مختلف كشور از جمله منطقه بیجار نقش برجسته¬اي ايفا كند. اين تحقيق با هدف بررسي موانع موثر بر عدم توسعه گردشگری در بیجار انجام پذيرفت كه با طرح دو سوال اصلی در خصوص تاثير موانع موانع بازاریابی،موانع زیر بنایی وشش فرضیه (عدم تبلیغات،کمبود دفاتر اطلاع رسانی،عدم برگزاری جشنوارهها فصلی،نامطلوب بودن امکانات رفاهی بهداشتی،نا مطلوب بودن سیستم حمل و نقل،کمبود محورهای ارتباطی)مورد بررسي قرار گرفت. روش اجراي تحقيق توصيفي پيمايشي بوده كه در راستاي جمع آوري دادهها از روشهاي كتابخانهاي و ميداني (توزيع پرسشنامه استفاده شد) نتايج كلي حاصل از تجزيه و تحليل كه از ديدگاه كاركنان و مديران سازمان با استفاده از آزمون همبستگي اسپيرمن تمام روابط در سطح خطاي 5% معنادار بوده و نامطلوب بودن امکانات رفاهی و بهداشتی بيشترين و کمبود سیستم حمل و نقل مناسب كمترين تاثير را بر متغير وابسته صنعت گردشگری داشته است هم چنين با استفاده از آزمون فريدمن متغيرها به شکل زیر از ديدگاه مديران و كاركنان طبقه بندی شده اند:عدم تبلیغات مناسب،نامطلوب بودن امکانات رفاهی و بهداشتی،کمبود دفاتر اطلاع رسانی گردشگری،عدم برگزاری جشنوارههای فصلی، نامطلوب بودن سیستم حمل و نقل،کمبود راهها ومحورهای ارتباطی و نامطلوب بودن آنها.
واژگان کلیدی : گردشگری،موانع بازاریابی،موانع زیربنایی،تبلیغات،توسعه گردشگری
مقدمه:
امروزه اغلب بجاي واژه جهانگردي از واژه گردشگري استفاده ميشود و گردشگري مفهومي جامعتر و دقيقتر از جهانگردي بوده و انواع سفرها را دربرميگيرد. آرتور بورمن گردشگري را چنين تعريف كرده است؛ گردشگري مجموعه مسافرتهايي را دربرميگيرد كه به منظور استراحت، تجارت و تفريح انجام فعاليتهاي شغلي يا شركت در مراسم خاص انجام ميگيرد و جابجايي شخص گردشگر از محل سكونت دائم خود در طي اين مسافرت موقتي و گذرا ميباشد بديهي است افرادي كه اقدام به مسافرتهاي شغلي منظم بين محل كار و زندگي خود ميكنند مشمول اين تعريف نميشوند (Giaoatzi, M, 2006; 39).
در عصر كنوني گردشگري بعنوان عاملي جهت بهبود كيفيت زندگي جوامع در حال توسعه تلقي ميشود رشد و توسعه گردشگري همواره با تغييرات شگرفي در اوضاع سياسي، اقتصادي، فرهنگي و سبك زندگي انسانهااست و منشأ تحولاتي بنيادي در ابعاد گوناگون اقتصادي فرهنگي سياسي و آداب و رسوم مردم ميباشد (نيكنام، كامبيز و ديگران، 1389؛ 39).
ركن اصلي گردشگري جاذبههاي طبيعي مقصد مانند كوهها، درياها، درياچهها، جنگلها و غيره است كه سبب ميشود گردشگران به منظور ديدن آنها به آن مقصد خاص سفر كنند. اگر عامل موثر در گردشگري محيط و جاذبههاي ساخته دست بشر است يكي از مهمترين اجزاي اين محيط مصنوعي فرهنگ ساكنان منطقهي ميزبان است لذا براي جلب گردشگران از مناطق مختلف كشور يا از كشورهاي خارجي و با انگيزههاي متفاوت وجود منابع و جاذبههاي متنوع در مقصد ضروري است به اعتقاد مك كانل جاذبه گردشگري عبارت است از يك رابطه تجربيميان گردشگر يا جهانگرد و با مقصد يا محل مورد بازديد و كتاب و بروشورهاي راهنما كه اطلاعاتي مختصر و مفيد را در خصوص آن محل يا مقصد ارائه ميكند. تركيب اين سه عنصر با يكديگر جاذبهي گردشگري را شكل ميدهد (لومسدون، 2000؛ 83).
دانلود مقاله با لینک مستقیم
در صورت عدم امکان دانلود کلیک راست کرده و Save Target As را انتخاب کنید.